Medicul Ion Ştefan şi un nou remediu: „COMPLICITATE LA UMOR”
Se spune că un vin bun, complex are o culoare intensă și destul de strălucitoare, cum este, de exemplu, un vin legendar de Bordeaux. Venit pe lume cu 335 de ani în urmă, într-un castel de lângă Bordeaux, Montesquieu spunea că epigramele sunt mici săgeți libere, care fac o rană adâncă și sunt inaccesibile remediilor. Medicul Ion Ştefan, mereu în luptă cu bolile infecţioase, tinde spre a deveni şi un legendar epigramist, adăugând la propunerile de tratare a rănilor adânci un nou remediu: „COMPLICITATE LA UMOR”.
Scriitorul, pianistul, compozitorul şi actorul american Oscar Levant (considerat o minte enciclopedică; a trecut în veşnicie la Beverly Hills, California, în 1972; în filmul „Un American la Paris” a interpretat „Concertul pentru pian în Fa major” al lui Gershwin) spunea că o epigramă este doar o remarcă inteligentă care se joacă la Carnegie Hall. Colonelul medic şef de lucrări dr. Ion Ştefan, medic primar, doctor în ştiinţe medicale, Şeful Secţiei Clinice Boli Infecţioase din Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” (https://www.scumc.ro/jurnal-de-viata/), a „jucat” recent – (10 mai a.c.) la Palatul Cercului Militar Național, Galeria Artelor – „arta şi ştiinţa” continuării seriei de “remarci inteligente” (al patrulea volum), tot cu acel specific fin umor care uneşte. De altfel, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Prof. univ. dr. Viorel Jinga, făcea trimitere la harul cu care medicul Ion Ştefan vindecă nu doar trupul, ci şi sufletul pacientului.
Dacă scriitorul englez H. G. Wells spunea că nu este bine ca un medic să recunoască că nu se simte bine, medicul Ion Ştefan nu doar că se simte bine, într-adevăr, dar ne transmite această stare de bine tuturor, mângâind sufletele pacienţilor (consumatori de umor fin) şi confirmându-l de fapt pe Hipocrate: „acolo unde este iubită arta medicinei, există și o dragoste pentru umanitate.”
Pe de altă parte, dacă ne gândim la definirea epigramei ca o lanternă a unui adevăr (potrivit scriitoarei americane Minna Antrim), am putea concluziona că Prietenul nostru Ion Ştefan tratează cu naturaleţe şi înțelepciune învăţămintele computerizării, comunicând o conștientizare a complexităţii şi asigurând (pentru mai buna înţelegere a mesajului) simplificarea (care urmează conplexităţii… vremurilor) cu ajutorul simetriei părților epigramei. Prin „COMPLICITATE LA UMOR” Ion Ştefan perseverează în resuscitarea epigramei, demonstrând că funcțiile generează creșterea (seriei de “remarci inteligente”), interfețele doar menținând lucrurile ordonate… astfel încât – parafrazându-l pe Hipocrate – să se valorifice şi oportunitatea vindecării (o chestiune de timp) cu umor fin (o chestiune de oportunitate), de care avem mare nevoie.
Prof. Univ. Dr. Ing. Hab. Victor Lorin Purcărea
Cercetător Ştiinţific Principal 1
Consilier al Rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
Șef al Protocolului Universitar
Disciplina Marketing şi Tehnologie Medicală